• SIMPELHEID VEREENVOUDIGT DE OPLOSSING
    • DOOR TE DOEN WAT JE ZEGT

Maintenance (onderhoudstechnologie)

Resultaat Gericht Samenwerken

Er is een trend gaande onder onderhoudscontracten: RGS. Resultaat gericht samenwerken kan heel mooi werken, maar is niet voor elk bedrijf vanzelfsprekend. Dankzij deze trend worden er steeds vaker onderhoudscontracten afgesloten. Dát vinden wij een goede zaak. Om in kaart te kunnen brengen welke onderhoudsvorm noodzakelijk is, moeten we eerst weten wat de behoefte aan onderhoud van installaties is.

Energiebehoefte in kaart brengen

De vraag die ons regelmatig gesteld wordt is hoe opdrachtgevers op hun onderhoud kunnen besparen. Wij vragen ons liever af hoe we het mogelijk maken dat de energiebehoefte af gaat nemen. Om dit inzichtelijk te krijgen stellen we een programma van eisen op en worden de huidige onderhoudscontracten doorgenomen. Vervolgens wordt er een onderhoudsvorm bepaald die past bij de opdrachtgever. Dit onderhoudsvormen kunnen preventief, plat preventief, presentatie of resultaatgericht zijn. De belangrijkste voorwaarde is dat de kernwaarden van de opdrachtgever altijd terugvloeien in de overeenkomst.

Onderhoudscontract volgen

Is de onderhoudsvorm bepaald en het contract opgesteld, dan moet er ook opvolging aan gegeven worden. Dit doen wij niet zelf, maar we volgen de bedrijven die hiervoor worden aangesteld wel. Worden de opdrachten daadwerkelijk uitgevoerd zoals bedoeld? Wij sturen bij wanneer in praktijk blijkt dat opdrachten niet of anders worden uitgevoerd zoals in het contract is opgesteld. Zo is voor iedereen duidelijk wat de bedoeling is, blijft de communicatie helder en kunnen we meters maken.

Case: RGS

Zoals hierboven beschreven lijkt de term RGS de maatstaf als het gaat om onderhoudscontracten. Niets is minder waar blijkt in praktijk. Onlangs kwam een opdrachtgever bij ons met het verzoek een RGS contract op te stellen. Het ging om een relatief klein bedrijf, dus op het eerste gezicht niet direct noodzakelijk.

Waarom dan toch RGS? “Dat heb ik gehoord en dat wil ik.” Aldus de opdrachtgever. Na enig aandringen en doorvragen kwam de kern boven. De behoefte bleek te liggen bij communicatie of liever gezegd het gebrek daaraan bij hun huidige onderhoudspartij. De opdrachtgever had het een en ander gelezen over RGS en “dan verliep de communicatie op rolletjes.” Nu de behoefte was vastgesteld konden we het contract bekijken. Ook daar was niets mis mee.

Onze taak was in dit geval het volgen en bijsturen van het onderhoudscontract. Betere afspraken maken met betrekking tot de communicatie en een paar kleine wijzigingen aangebracht. Gevolg: beheersbare kosten en een tevreden klant.